Bilgisayar Modeli ve Seri No programsız Nasıl Öğrenilir? Bilgisayarın seri numaraları ve modelleri; herhangi bir bilgisayara ait çok sayda teknik detaya erişim sağlamak için gerekli olmaktadır. Örneğin, donanım parçalarla uyumlu olup olmadığını belirlemek, bilgisayarda donanım sürücülerini bulma ve güncelleştirme konusunda daha fazla bilgi edindirmektedir. Ayrıca bu veriler, satın alınan dağıtıcı firma ile cihaza ait destek hizmetlerine, garanti takiplerine ulaşmada da yardımcı olmaktadır. Bilgisayarın model ve seri numaralarını görebileceğiniz programlarda olduğu gibi, Microsoft Windows işletim sistemi özelliklerini kullanarak ta, marka masaüstü bilgisayar veya diz üstü bilgisayarınızın seri ve model bilgilerine programsız görebilirsiniz.
Bilgisayar Seri no, Model Programsız Görmek
Aşağıda verilen üç işletim sistemi uygulamaları sayesinde, sonuçlara ulaşabilirsiniz. İşletim sistemi sürümünüz fark etmez, Windows 11 veya 10 sürümlerinde aynı şekilde yapılmaktadır.
a- Sistem bilgisi Aracı: “msinfo32”
İşletim sisteminin arama bölümüne veya klavyeden WİN +R tuşuna basarak kaşınıza gelen çalıştır ekranına, msinfo32 yazıp enter tuşuna basın. Sistem bilgisi ekranı karşınıza gelecektir. Sistem modeli yazan bölümde notebook bilgisayarınızın modelini görebilirsiniz. Ayrıca bu ekran bilgisayarın ram, Anakart bios sürümü ve CPU bilgilerini de göstermektedir.
b- Windows Tanı Aracı: “dxdiag”
Yine Windows’un arama bölümüne “dxdiag” yazalım veya klavyeden WİN + R tuşuna basalım karşımıza gelen çalıştır alanına yazalım. Karşımıza gelen ekranda, sistem modeli yazan yeri görebilirsiniz. Ayrıca bu uygulamada, Ekran bölümünden ve varsa Oluşturucu bölümünden tümleşik ve harici ekran kartı modeleri hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz.
c- Windows “Cmd” Komut Satırı
Windows işletim sisteminin olmazsa olmazı komut satırı. Bu uygulama üzerinden, hem notebook modelini hem de seri numarasını görebilirsiniz. Yine arama bölümüne veya klavyeden WİN + R basarak karşımıza gelen ekranda “cmd” yazalım. Siyak ekrana diz üstü bilgisayarın seri numarasını görmek için bu komutu ; wmic bios get serialnumber
yazıp enter basalım. SerialNumber yazarak karşımızda. Cihazın modelini görmek için; wmic csproduct get name
bu komutu yazıp Enter basalım. Name olarak modeli karşımızda.
Bu 3 Windows yöntemlerinden birisini kullanarak, bilgisayar modeli veya seri numarasını başka bir programa ihtiyaç duymadan, işletim sistemi üzerinden kolayca görebilirsiniz.