1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

FAT32 Dosya Sistemini Veri Kayıpsız NTFS Dönüştürmek

FAT32 Dosya Formatının, NTFS dosya formatına veri kayıpsız nasıl dönüştürüleceğini ve aralarında ki farkın ne olduğunu öğrenebilirsiniz.


0

Fat32 dosya sistemi veri kayıpsız nasıl NTFS dosya sistemine dönüştürülür? Özellikle usb bağlantılı taşınabilir diskler fabrika çıkışlı fat32 dosya sistemi olarak gelmektedir. Peki nedir bu fat32 ve NTFS dosya sistemi? Aralarındaki fark nedir. Yeni bir taşınabilir disk aldığımızda neden ilk yapmamız gereken NTFS dönüştürme işlemidir? bakalım. NTFS dosya sistemi günümüzde en çok tercih edilen ve kullanılan sistemdir. FAT32 dosya sistemi eski bir sistemdir, performans ve güvenlik anlamında çok ilkel kalmıştır. Kullanıcı yeni bir taşınabilir disk aldığında buna pek dikkat etmek. Ancak bu diskler piyasaya FAT32 olarak sürülmektedir. Taşınabilir disk aldığınızda, kullanmaya başlamadan önce ilk yapmanız gereken, bu dosya sistemini, başka bir program kullanmadan, ve diskinizde veri kaybı olmadan NTFS dosya sistemine çevirmek olacaktır.

FAT32 nedir? Microsoft tarafından geliştirilen bir dosya sistemi standardıdır. FAT, “File Allocation Table” (Dosya Tahsis Tablosu) anlamına gelir ve sabit disklerdeki dosyaların nasıl depolanacağına ve organize edileceğine ilişkin bir yöntemdir. FAT32, dosya boyutlarının 4 GB’ı geçmediği ve disk boyutlarının 2 TB’ı geçmediği durumlarda kullanılabilir. Bu nedenle, özellikle taşınabilir depolama aygıtları gibi küçük ve orta boyutlu veri depolama cihazları için idealdir. FAT32 dosya sistemi, basit ve hızlıdır, ancak daha güvenli ve işlevsel dosya sistemleri olan NTFS ve exFAT ile karşılaştırıldığında sınırlı özelliklere sahiptir.

NTFS nedir? “New Technology File System” (Yeni Teknoloji Dosya Sistemi) anlamına gelir ve Microsoft tarafından geliştirilmiş bir dosya sistemi standardıdır. NTFS, Windows işletim sisteminde kullanılan en yaygın dosya sistemlerinden biridir. NTFS, önceki FAT16 ve FAT32 dosya sistemlerine göre daha güvenli, daha güvenilir ve daha işlevsel özelliklere sahiptir. Bu özellikler arasında, dosya boyutlarının 16 exabytes’a (16 milyar gigabayt) kadar çıkabilmesi, dosya erişim izinlerinin yönetimi, veri şifreleme ve depolama alanının daha etkili kullanımı yer almaktadır. NTFS, ayrıca dosya kurtarma işlemleri için daha fazla seçenek sunar. NTFS, daha büyük dosya boyutları ve daha fazla özellik gerektiren iş yükleri için idealdir.

FAT32 ile NTFS Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • FAT32, Maksimum 4 GB dosya boyutunu destekler. NTFS, Dosya boyutu yalnızca birim boyutuyla sınırlıdır.
  • FAT32, Maksimum 32 GB birim boyutunu destekler. NTFS, Toplam 2 TB hacim boyutunu destekler.
  • FAT32, Dosya sıkıştırmayı desteklemez . NTFS, Sıkıştırmayı destekler .
  • FAT32, Dosya erişim izinlerini desteklemez. NTFS, Erişim izinlerini destekler.
  • FAT32, Sistem Geri Yüklemeyi desteklemez. NTFS, Sistem Geri Yüklemeyi destekler.
  • FAT32, Önceki Sürümleri desteklemez. NTFS, Önceki Sürümleri Destekler.
  • FAT32, Disk kotalarını desteklemez. NTFS, Disk kotalarını destekler.
  • FAT32, Seyrek dosyaları desteklemez. NTFS, Seyrek dosyaları destekler.
  • NTFS dosya sistemin yazma ve okuma hızı FAT32’ye göre daha fazladır.

Bu nedenlerden dolayı, yeni bir USB bellek aldığınızda mutlaka dosya sistemini değiştirmeniz gerekmektedir. Windows işletim sisteminin komut satırını kullanarak, veri kaybı olmadan geçiş yapabilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Windows 11 DNS Over HTTPS Nedir? Nasıl Etkinleştirilir?

FAT32’den NTFS’e Geçmek

Burada anlatılan işlem #Windows 11 işletim sisteminin komut satırı üzerinden yapılmıştır. Windows’un daha alt sürümleri olan Windows 10 ve Windows 7 üzerinden de aynı şekilde yapılmaktadır.

  • Windows işletim sisteminin aram bölümüne “komut satırı” yazın ve aramada çıkan komut istemi uygulamasına tıklayın. Aynı ekrana, klavyeden WİN+R tuşuna basarak, aç bölümüne “cmd” yazarakta ulaşabilirsiniz.
  • Karşınıza gelen siyah komut satırı ekranına convert f: /fs:ntfs /v bu komutu yazıp enter tuşuna basın. Burada ki (f:) harfi takılı USB diskinizin aldığı harf. Sizin bilgisayarınızda hangi harfi almışsa onu yazmalısınız. Aldığı harfi görmek için, bilgisayarım simgesine çift tıklayıp sürücü harflerini görebilirsiniz.

  • “Would you like to force a dismount on this volume?” yazısını gördüğünüzde, klavyeden “Y” harfine basarak Enter basınız. Disk boyutuna göre çevirme işlemi biraz sürecektir. Conversion Complete yazısını gördüğünüzde NTFS çevirme işleminin tamamlandığını görmüş olacaksınız.

Gördüğünüz gibi, Windows işletim sistemi üzerinden, FAT32’yi NTFS dosya uzantısına çevirmek oldukça kolay bir işlemdir. Performans, yedekleme ve güvenlik için, mutlaka taşınabilir diskinizi NTFS sürümüne çevirerek kullanınız.

FAT32’yi NTFS Kayıpsız Çevirmek Videolu Anlatım:

Yazıya Tepkin Ne Olur?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_
    Alkış!
  • 0
    sevmedim
    Sevmedim
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
  • 0
    _a_k_n_
    Şaşkın!
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm

Bültenimize Katılın!

Ücretsiz üye olun ve yeni yayınlardan haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir