Wordpress Memory bellek limitini artırmak. Wordpress yapılı sitelerde bellek sınırı dikkate alınması gereken önemli konulardan birisidir. Yüklenen eklentilerin ve sorguların çalışması, ziyaretçilerden gelen istekleri işlemek gibi çeşitli görevler #Wordpress Web sitenizin ne kadar bellek kullanabileceğini belirler. RAM Limiti düşükse, siteniz kaynak yetersizliğinden dolayı yavaşlamalar ve hatta çökmeler yaşayabilir. Varsayılan bellek boyutu genellikle 128MB ile 256MB arasındadır; ancak bu, barındırma sağlayıcısına ve web barındırma planı türü/boyutu vb. gibi diğer faktörlere bağlı olarak değişir.
Wordpress Memory Limit Öğrenmek
İşlemlere başlamadan önce, yapmamız gereken sunucumuzda kullanılan Memory limit sınırının kaç MB (Megabayt) olduğunu öğrenmek. İki basit yöntemle öğrenebiliriz. Yeni bir TXT dosya açalım, adını ve uzantısını “ramlimit.php” bu şekilde yazalım. “ramlimit” bu ismi ben kendimce yazdım siz istediğiniz ismi verebilirsiniz. Dosya uzantısını PHP yapmayı unutmayın. Oluşturduğunuz dosyanın içine şu kodu ekleyin; < !--?php phpinfo(); ?-->
. Bu dosyayı, FTP programı ile veya CPANEL üzerinden sitenizin kök dizinine ekleyin. Şimdi web tarayıcımızda şu şekilde yazalım; siteadi.com/ramlimit.php . İlgili ekranı görmek için; memory_limit şeklinde aratın.
Görselde görüldüğü gibi benim sunucum için bu değer 1024 M. Eğer kod ile yaparak uğraşamıyorum, bilmiyorum diyorsanız, Wordpress’in eklenti kolaylığını kullanabilirsiniz. eklentiler bölümünden, “WP-Memory-Usage” aratıp eklentiyi kurarsanız, Wordpress giriş ekranın başlangıç sayfasında, RAM miktarını görebilirsiniz. Ayrıca eklenti sitenizin ne kadar RAM kullandığını, ne kullanmanız gerektiğini de önerecektir. Göstergenin kırmızı olması ziyaretçileriniz arttıkça, ram yetersiz olacak ve performans sorunları yaratacaktır.
WordPress Memory Limit Artırmak
Yukarıda anlatılan iki yöntem ile, Wordpres kurulu sunucumuzun RAM limitlerini öğrendik. Şimdi gelelim, varsayılan bellek miktarını artırmaya. Burada anlatılan üç yöntemde aynı işlem için geçerlidir hangisi kolayınıza geliyorsa yapabilirsiniz.
a- wp-config.php Dosyası Memory Limit Arttırma:
Kullandığınız FTP programı ile Web sitenizin ana sunucusuna bağlanın. wp-config.php dosyasının içine şu kodu ekleyin define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ’256M’);
. Ben 256 değerini girdim. Sunucum 2 GB olduğu için. Sizler kendi sunucunuza göre değer girebilirsiniz. Örneğin 512M. Bu ayardan sonra bellek miktarı kullanım alanım 256M’dan 512’M çıkmış oldu.
b- .htaccess Dosyası Memory Limit Arttırma:
FTP yada CPANEL üzerinden, yine Web site dosyalarımızın olduğu kök dizininde bulunan .htaccess dosyasının içine şu kodu ekleyin; php_value memory_limit 64M
c- CPanel Panel Üzerinden Memory Limit Arttırma
Servis sağlayıcınız üzerinden CPANEL ekranına giriş yapalım. Yazılım bölümü içinde yer alan ‘MultiPHP INI Düzenleyicisi’ tıklayalım. PHP INI Temel ayarları yapılandır bölümünde, web site adımızı seçelim. Karşımıza gelen seçeneklerden, memory_limit bölümünü bulalım. Hemen karşısında ki değeri, sunucu alt yapınıza göre güncellemeniz yeterlidir.
Bunlara rağmen, Wordpress ram hataları alıyorsanız, hosting firmanızla iletişime geçmenizde konuyu görüşmeniz daha faydalı olacaktır.